Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση παρουσίασης



«Κίνησαν τα καράβια τα Καστοριανά»
αστική μουσική παράδοση της Καστοριάς

 Όλοι και όλα  τραγουδούν στην Καστοριά. Τα τοπία της και οι άνθρωποι, η παράδοση και η ιστορία, η λίμνη της απλώνεται απέραντη και γκριζογάλανη, οι άσπροι γλάροι της που φτερουγίζουν, οι πάπιες που ορθόπλωρες ταξιδεύουν στα νερά της. Όλα είναι στην Καστοριά ένα μουσικό φανέρωμα κι ένα τραγούδι. Το τραγούδι  της Καστοριάς . το δημοτικό Καστοριανό τραγούδι. Το τραγούδι που εκφράζει τους πόθους και τη σκέψη τους, τους πόνους και τη χαρά  τους. (Ιφιγένεια Διδασκάλου. Το δημοτικό τραγούδι της Καστοριάς, Μακεδονική Εστία. Αθήνα  1963, σελ. 11).


Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης  Καστοριάς «Μύησις»  την Κυριακή 16/12/2012  σε μια απέριττη, συγκινητική τελετή,  παρουσίασε βιβλίο με λαογραφικό υλικό και διπλό δίσκο ακτίνας (cd) με  αυθεντικές και σύγχρονες  ηχογραφήσεις. Σπάνια τραγούδια  της παράδοσης της πόλης, καταγεγραμμένα μετά από εκτενή έρευνα κλιμακίου του Ομίλου «Μύησις».
Ήταν μεγάλη τιμή  η συμμετοχή της χορωδίας του ΧΟΘ σ΄αυτήν την προσπάθεια και η πρόσκληση στην εκδήλωση. Νοιώσαμε πραγματικά,  ότι συμβάλλαμε, όσο μπορούσαμε στην εμπνευσμένη, αλλά και αποτελεσματική προσπάθεια  της «Μύησις».



 Σαν μέλος της χορωδίας, αλλά και σαν απλός αναγνώστης – ακροατής  του λαογραφικού υλικού, νοιώθω, πως έχω  αγγίξει σε μεγάλο βαθμό την πολιτισμική ταυτότητα της  πόλης σας, γεγονός που με ικανοποιεί απόλυτα σαν άτομο.
 Συγχαρητήρια γι’ αυτά που πετύχατε και γι’ αυτά που οραματίζεστε.


Γ.Μ


 Υ.Γ. : Σας ευχαριστώ και προσωπικά, γιατί μου ενισχύσατε  ανάλογη ιδέα αξιοποίησης   λαογραφικού υλικού του χωριού μου. (www.stephanion.gr)